Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Uitvaart voorbereiden

Als uw dierbare komt te overlijden, moet er een afscheid worden geregeld. Sommige mensen doen dit tijdens een uitvaart. Maar wat komt er allemaal kijken bij een uitvaart en wat moet u hiervoor voorbereiden? Lees in het dit artikel meer over het voorbereiden van een uitvaart.

Zoek een uitvaartverzorger om een uitvaart voor te bereiden

Allereerst is het belangrijk om na te denken over een uitvaartverzorger. Een uitvaartverzorger zet de volledige uitvaart voor u in werking. Bij het kiezen van een uitvaartverzorger is het belangrijk dat de uitvaartverzorger bij u past. De uitvaartverzorger is bij u in een moeilijke tijd en verzorgt de dienst op de dag zelf. Een klik met de uitvaartverzorger is dan ook cruciaal omdat de verzorger dichtbij u komt.

Keuzes bij het voorbereiden van een uitvaart

 • Begraven of cremeren: u kunt op het moment kiezen uit twee opties: begraven of cremeren. Er moet nagedacht worden of de dierbare begraven wil worden of gecremeerd.
 • Grootte van de uitvaart: tijdens de uitvaart zelf is er sprake van een dienst. Wilt u dat de dierbare wordt herdacht in een besloten kring of mag iedereen langskomen tijdens de dienst?
 • Opbaarlocatie: tijdens het opbaren zijn er drie keuzes: thuis opbaren, opbaren in een rouwcentrum of helemaal niet opbaren. Sommige familie willen graag de dierbare nog zien voordat de kist wordt gesloten maar niet iedereen heeft hier behoefte aan. Denk goed na over welke opbaarlocatie bij u past.
 • Locatie: de uitvaart zelf vindt plaats op een bepaalde locatie. Voor sommige mensen is de locatie erg belangrijk bijvoorbeeld omdat familie ook is begraven bij deze locatie of omdat dit het makkelijkst bereikbaar is voor de familie.
 • Kist: voordat de dierbare wordt begraven of gecremeerd moet er een kist worden uitgekozen. Op het gebied hiervan zijn veel soorten keuzes. U kunt kiezen voor een simpele kist maar ook voor een duurdere kist
 • Rouwvervoer: op het gebied van rouwvervoer zijn verschillende soorten keuzes. U kunt kiezen voor een normale zwarte rouwwagen maar ook voor een rouwmotor of rouwfiets.
 • Urn: als uw dierbare gecremeerd wordt, kunt u ervoor kiezen om de as in een urn te bewaren. Er zijn verschillende soorten urnen die u kunt kiezen. Ook hele speciale urnen zoals beschilderde urnen.
 • Grafmonument: als u ervoor heeft gekozen om uw dierbare te laten begraven, kunt u een grafmonument laten maken die bij het graf komt te staan. Er is veel keuze uit verschillende soorten grafmonumenten.
 • Muziek: tijdens de dienst wordt er vaak muziek gespeeld om de dierbare te herdenken. Er moet dus muziek gekozen waarbij de dierbare wordt herdacht. Voor de muziekkeuze is een volledig vrije keus.
 • Sprekers: tijdens de dienst spreekt de familie over de dierbare. Er moeten sprekers worden aangewezen en zij moeten een gedicht of stuk schrijven voor de dierbare.
 • Foto’s: bij de dienst wordt er vaak een slideshow gemaakt met foto’s van de dierbare.
 • Kaarten: na het overlijden van de dierbare moeten er kaarten de deur uitgestuurd worden naar de nabestaande. Samen met de uitvaartondernemer wordt er een keuze gemaakt welke kaart de deur wordt uitgestuurd.
 • Bloemen: voor op de kist moet er een boeket worden uitgekozen. Dit kan variëren van kleine boeketjes tot kist bedekkend.
 • Catering: na de uitvaart komen de mensen bij elkaar voor een condoleance. Hier wordt meestal een klein drankje en hapje gedaan

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.