Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Uitvaart voor mensen zonder geld

Als iemand overlijdt moet er volgens de lijkbezorging wet (Wlb) een uitvaart geregeld worden. Hiervoor moeten de nodige kosten gemaakt worden, deze worden in de meeste gevallen (voor een deel) door een uitvaartverzekering vergoed. Een andere manier om de kosten te betalen is uit een erfenis of vanuit eigen vermogen. Maar wat gebeurt er als dit niet lukt? Is er zoiets als een uitvaart voor mensen zonder geld? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen, ook leest u de verschillende opties die mogelijk zijn.

Wet bijzondere bijstand

In het geval dat de nabestaanden bekend zijn maar er geen of niet voldoende financiële middelen zijn om de de begrafenis of crematie te betalen, kunnen zij beroep doen op de Wet bijzondere bijstand bij de gemeente. Via de lokale Sociale Dienst kunt u een aanvraag doen voor een lening. Nadat de begroting van de uitvaart is opgesteld wordt het bedrag direct overgemaakt naar de uitvaartondernemer. Let op! Het is een lening dus het geleende bedrag zal in termijnen moeten worden terugbetaald of het wordt ingehouden van een uitkering.

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden als u beroep doet op deze regeling is dat dit ook gevolgen kan hebben op een eventuele erfenis. De gemeente kan bijvoorbeeld beslag leggen op de erfenis van een huis. Regels hiervoor verschillen per gemeente, het is dus goed om dit na te vragen.

Gemeentelijke begrafenis

Er zijn ook situaties waar de nabestaanden niet bekend zijn of niet betrokken willen zijn bij de uitvaart. In dit geval wordt er door de gemeente een sobere uitvaart geregeld en betaald. In artikel 21 van de wet op lijkbezorging wordt de gemeente verplicht deze taak op zich te nemen. De gedraaide kosten worden, wanneer mogelijk en soms pas na meerdere jaren, in rekening gebracht bij nabestaande tot de derde graad. Familie is in dit geval wettelijk verplicht om deze kosten op zich te nemen.

Decidee helpt u graag verder

Ook bij een uitvaart voor mensen zonder geld of een van de andere eerder genoemde bijzondere gevallen kunt u zelf kiezen voor een uitvaartverzorger. In overleg met u is een sobere maar fijne uitvaart zeker mogelijk. Wanneer u vragen hebt over dit onderwerp, geven wij u graag alle informatie. U kunt ons te allen tijde bellen op het telefoonnummer 085-1304822.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.