Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Steun zoeken bij familie

Nadenken en spreken over doodgaan in het algemeen al lastig. Laat staan dat u moet gaan nadenken over uw eigen ziekbed en dood. Als het mogelijk is, is steun en hulp zoeken bij uw familie de eerste grote troost. Samen afscheid nemen maakt het nét iets makkelijk voor u en uw nabestaanden.

Een aankomend overlijden; steun van familie en vrienden

Niet alleen voor diegene die gaat overlijden, is spreken over dood en verlies een lastig onderwerp. Ook uw nabestaanden en familie vinden dat lastig. Ook wanneer u en zij nog volop in het leven staan. Aan de andere kant, familie en vrienden zijn bij uitstek geschikt om steun, hulp en begrip te geven en te tonen.

Wanneer iemand terminaal ziek is, is praten over later, misschien zelfs over de tijd na uw dood, geen leuk gespreksonderwerp. Het geeft u en uw nabestaanden wel de mogelijkheid om allerlei zaken te bespreken. Geeft u daarom nu het nog kan aan wat uw wensen voor de aankomende tijd zijn.

Hoe u praktische dingen geregeld wilt hebben, zoals verzekeringen, bezittingen en uitvaartwensen. Uw familie, vrienden en andere nabestaanden staan u vast graag bij.

De dood bespreekbaar maken

Is er wel een goed moment om de dood bespreekbaar te maken? Ja, die bestaat. Daarvoor hoeft u zeker niet altijd de agenda te trekken. Die momenten komen regelmatig voorbij in uw dagelijks leven, als u ze maar opmerkt.

  • bij een overlijden in uw directe omgeving
  • bij een ziekbed in familiekring
  • een overlijdensbericht in de krant, een ongeluk op het journaal

Juist wanneer u volop in het leven staat en u geen reden hebt om aan uw eigen dood te denken, is het onderwerp de dood een stuk luchtiger. Het juiste moment om uw afscheidswensen en uw dood bespreekbaar te maken. Het geeft iedereen rust als er duidelijkheid is over hoe u uw uitvaart voor ogen hebt.

Herinneringen met familie en vrienden

Wanneer u nog tijd hebt om met familie, vrienden en nabestaanden herinneringen te maken, is dat een grote troost voor iedereen. Het is ook bijzonder waardevol om momenten uit uw leven en uw leven samen met deze familie en vrienden te benadrukken. Wie was er altijd voor u als dat nodig was? Wat heeft u veel trots en liefde gegeven? Van wie hebt u veel geleerd? Wat mag u uw nabestaanden nog meegeven als levensles?

Herinneringen ophalen en maken is makkelijker dan alleen maar praktische zaken over uw uitvaart en de periode daarna bespreken. Veel mensen gaan tijdens het leven alvast op zoek naar de mooiste locatie, de beste muziek en de lekkerste hapjes voor tijdens hun afscheid.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.