Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Rol van executeur wel of niet aanvaarden?

Artikel geschreven door Akto, partner van Decidee – 01-06-2020

Vraag: Ik heb mijn zoon in mijn testament tot executeur benoemd. Van vrienden hoorde hij dat hij tegen die tijd die rol beter niet kan aanvaarden; hij zou er gemakkelijk anderhalf jaar aan vast zitten. Klopt dat en wat doe ik als hij weigert?

Het antwoord

De afwikkeling van een nalatenschap kan inderdaad wel anderhalf jaar duren. Gelukkig gaat het in de praktijk sneller en soms lukt het zelfs in een paar maanden. Dat laatste is vooral het geval als de overledene een huurwoning had en minder vermogen dan de vrijstelling voor de erfbelasting (€ 20.616 per kind in 2019).

Uw zoon maakt zich misschien te veel zorgen. Toch kan hij ook gelijk hebben, want een afwikkeling kan inderdaad ook lang duren. Dat hoeft niet te betekenen dat hij er ook anderhalf jaar druk mee is. De meeste activiteiten zitten aan het begin. De woning moet leeggeruimd, abonnementen afgeschreven, de eindafrekening van de energie- en waterleveranciers moeten komen, de schulden betaald, vorderingen geïnd. Bovendien moet hij de nalatenschap in kaart brengen en een boedelbeschrijving (staat van bezittingen en schulden) opmaken. Kortom een hoop zaken die geregeld moeten worden. En dan is er nog de aangifte inkomstenbelasting en erfbelasting. Juist hier treedt vaak vertraging op. De executeur van een nalatenschap moet vooral veel geduld hebben. Geduld tot de Belastingdienst met de aanslagen komt en die dan betalen.
Tenslotte moet uw zoon een voorstel tot verdeling doen richting de erfgenamen en rekening en verantwoording over zijn handelen aan de andere erfgenamen afleggen (en uiteraard ook tussendoor) om na goedkeuring van zijn administratie ontslagen te worden uit zijn functie als executeur.

Als uw zoon nadat u bent overleden toch de rol van executeur niet op zich wil nemen, dan mag hij dat overigens doen; hij is daartoe namelijk niet verplicht. U kunt dit dus het best nu met hem goed doorspreken en eventueel een andere executeur of in elk geval een tweede opeenvolgende executeur in uw testament opnemen.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.