Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Overlijden op een plek van voorkeur

Als u nu zou moeten aangeven waar u wilt doodgaan, waar zou dat zijn? Het is een beetje een gekke vraag, maar wel een heel reële vraag. U hebt namelijk tot op zekere hoogte een keuze voor de plek van overlijden. Het is verstandig om dit gewoon eens te bespreken met familie of vrienden. Geeft u aan wat u voorkeur heeft mocht u in die situatie belanden. Natuurlijk voor veel later als u veel ouder bent, maar dan is het maar besproken.

Doodgaan in een verpleeg- of verzorgingshuis

Een verpleeghuis is voor mensen die veel intensieve zorg nodig hebben. Het kan voorkomen dat mensen vanuit een verzorgingshuis in een verpleeghuis worden opgenomen.

Mensen in een verzorgingshuis hebben die intensieve zorg minder hard nodig. Een verzorgingshuis geeft een beschutte woonomgeving wanner ouderdom of ziekte in de weg staat om zelfstandig te blijven wonen.

Tegenwoordig is het de tendens dat steeds minder senioren worden opgenomen in een verzorg- of verpleeghuis. Er wordt meer en meer een beroep gedaan op mantelzorgers. Deze mantelzorgers zijn vaak familie, vrienden of buren die de zorg op zich nemen totdat het niet meer gaat.

Overlijden in een hospice

Een hospice is een bijna-thuis-huis voor mensen in hun laatste levensfase. De focus ligt vooral op een comfortabel welzijn van de gast en zijn of haar directe omgeving. In een hospice wordt palliatieve zorg verleend. Professionals en vrijwilligers doen alles om de gast te verlichten van pijn en ongemak. Steeds meer mensen kiezen ervoor om vanuit huis of vanuit een ziekenhuis in een hospice te overlijden. De persoonlijke aandacht in vergelijking tot de meer medische zorg van een ziekenhuis is de belangrijkste reden. Een andere reden is het ontzorgen van mantelzorgers.

Sterven op een eigen plek

Thuis of in een comfortabel bijna-thuis-huis als een hospice overlijden is zeker een mogelijkheid maar niet altijd mogelijk. Stel dat u afhankelijk bent van de zorg en de medische middelen van een ziekenhuis, bijvoorbeeld een hartmachine of een beademingsapparaat. Het is dan niet mogelijk om overgebracht te worden naar huis of naar het hospice van uw wens.

 

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.