Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Geld reserveren met een koopsompolis of depositofonds

Wat is een koopsompolis?

Een koopsom polis heeft meerdere benamingen; een koopsom uitvaartverzekering of een depositofonds. Maar wat is dat nu precies, een depositofonds?
De meeste mensen sluiten op jongere leeftijd een uitvaartverzekering af. De premie is dan laag, omdat uitvaartverzekeraars ervan uitgaan dat u een flink aantal jaren betaalt voor de uiteindelijke uitkering bij uw overlijden. Wanneer u nog niet welke uitvaartverzekering u wilt, kunt u maandelijks of jaarlijks geld inleggen of ‘sparen’ via een koopsom polis of depositofonds. U legt bij aanvang een bepaald bedrag in en kunt daarna inleggen wanneer u wilt of inleggen zoals u bent overeengekomen. Sommige verzekeraars hanteren een vaste inleg per maand, sommigen een minimaal bedrag. Het gespaarde bedrag houdt de uitvaartverzekeraar vast tot u beslist of u een uitvaartverzekering wilt of tot u overlijdt. Het geld wordt volledig aan de uitvaart besteed.

Wat zijn de voordelen van een depositofonds?

  • Het ingelegde geld wordt 100% zeker aan uw uitvaart besteed. Wanneer u zelf geld opzij zet kan dat tussentijds toch voor andere belangrijke zaken worden gebruikt.
  • Bij een depositofonds stelt de uitvaartverzekeraar geen gezondheidsvragen en is er voor iedereen, jong en oud. U kunt in elke gezondheidstoestand ‘sparen’ voor uw uitvaart. Het gespaarde geld kan op elk moment betaald worden voor de uitvaartverzekering van uw keuze.
  • Net als bij een gewone uitvaartverzekering, ontzorgt u uw nabestaanden door geld achter te laten voor uw afscheid. Niet alle verzekeraars keren het bedrag in geld uit. Vaak is dat in diensten en producten.
  • U ontvangt een rentebedrag, dit kan per uitvaartverzekeraar verschillen.

 

Een koopsom uitvaartverzekering, is dat voordeliger?

Het is niet vooraf vast te stellen of een koopsom uitvaartverzekering voordeliger is dan een reguliere uitvaartverzekering. Het hangt ervan af wanneer u met beiden start en ook wanneer u komt te overlijden. Hebt u een uitvaartverzekering en komt u op jonge leeftijd te overlijden, dan hebt u minder premie betaald dan wanneer u op latere leeftijd overlijdt.
De eerste inleg is vaak een hoog bedrag. Hebt u dat niet? Dan is een depositofonds geen goed alternatief voor u. U kunt er dan voor kiezen om zelf te sparen voor uw uitvaart of alsnog een uitvaartverzekering af te sluiten.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.