Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Waar mag ik doodgaan?

De keuze voor een plaats van overlijden hebben we niet altijd in de hand. Wanneer iemand omkomt bij een ongeluk is er geen keuze geweest voor de plaats van overlijden. Wanneer u in het ziekenhuis of in een verzorgingshuis ligt en thuis wilt overlijden, kunt u die wens altijd uitspreken. Ook als u vol in het leven staat, is het raadzaam om bij u familie aan te geven waar u wilt overlijden, bijvoorbeeld thuis of in een hospice. Met die wensen kunnen uw familie en vrienden rekening houden. Uw specifieke wensen kunt u vastleggen in een wensenboekje. Deze kunt u bij veel uitvaartondernemers vaak kosteloos opvragen.

Hospice, bijna-thuis-huis bij naderend overlijden

Een hospice is een bijna-thuis-huis voor mensen in hun laatste levensfase. De focus ligt vooral op een comfortabel welzijn van de gast én vaak ook die van familie of mantelzorgers. In een hospice wordt palliatieve zorg verleend. Professionals en vrijwilligers doen alles om de gast te verlichten van pijn en ongemak. Steeds meer mensen kiezen ervoor om vanuit huis of vanuit een ziekenhuis in een hospice te overlijden. De persoonlijke aandacht in vergelijking tot de meer medische zorg van een ziekenhuis is de belangrijkste reden. Een andere reden is het ontzorgen van mantelzorgers.

Euthanasie; u bepaalt waar u overlijdt

Artsen kunnen in bijzondere gevallen een patiënt helpen met sterven. Dat heet euthanasie of hulp bij zelfdoding. Overlijden door euthanasie gebeurt vaak thuis, maar kan ook in een verzorgings- of verpleegtehuis. Artsen doen dat alleen als een patiënt daar zelf om vraagt.

In een aantal bijzondere situaties kunt u kiezen voor euthanasie. De meeste mensen die euthanasie vragen en krijgen, zijn ernstig ziek. Er is geen kans op een verbetering of herstel. Iemand hoeft niet bijna dood te gaan, voordat euthanasie mag. Volgens de wet mag euthanasie alleen bij mensen die lijden door een medische oorzaak. Een aantal voorbeelden zijn;

  • Dementie
  • Een psychiatrische aandoening

Regie in eigen handen

Wanneer u kiest voor euthanasie, kunt u aangeven dat u thuis wilt overlijden. U hebt met euthanasie tijd en plaats bijna altijd in eigen handen. Als u onder andere omstandigheden ook uw overlijden zelf kunt plannen en bepalen, kunt u kiezen voor een overlijden thuis in uw eigen vertrouwde omgeving. Met of zonder familie en nabestaanden, die keuze is aan u.

Thuis overlijden vraagt wel om een voorbereiding van familie en vrienden.

Thuis overlijden, waar moet u aan denken?

  • Belangrijk is dat thuis de juiste zorg beschikbaar is. Dat kan gegeven worden door mantelzorgers maar soms is professionele zorg ook nodig. Mensen in een laatste levensfase begeleiden is mentaal en fysiek zwaar. Ook praktische zaken als koken en boodschappen doen, moeten geregeld worden als iemand kiest voor een ziekbed en overlijden thuis.
  • Ook de huisarts wil weten wat eventueel de specifieke wensen zijn. Bespreek dan gelijk wat de opties zijn als de huisarts onverhoopt niet beschikbaar is. En wat de nabestaanden kunnen doen als het niet zo goed gaat met hun geliefde.
  • Juist als iemand thuis wil overlijden, komen familie en vrienden graag even langs om te vragen hoe het gaat. Prima, maar zorg dat het niet te druk wordt. Maak goede en duidelijke afspraken.
  • In een emotionele tijd als een ziekbed en aankomend overlijden thuis, is het praktisch om iemand aan te wijzen die zorgt voor de informatie naar buiten toe.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.