Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Is het noodzakelijk om een testament op te stellen?

Nadenken over uw eigen dood, niet het meest prettige onderwerp om over na te denken of te praten met uw partner of andere naasten, zeker niet als het u op dit moment goed gaat.

Hebt u al ergens vastgelegd of besproken wat er met u woning, spullen of geld moet gebeuren wanneer u komt te overlijden? Het is goed als u daar toch eens over nadenkt. En nee, het is niet verplicht om een testament op te stellen.

Een testament is niet verplicht, wel handig

Wanneer u geen testament hebt, worden uw geld en andere bezittingen verdeeld zoals de wet dat bepaalt. De erfgenaam is in dat geval de echtgenoot/echtgenote of een partner. Deze partner moet wel officieel geregistreerd zijn als uw partner. De volgende in rij als erfgenaam zijn de kinderen. Met een testament kunt u aangeven dat u op een andere manier de bezittingen wilt verdelen.

Wat mag u regelen in een testament?

Wanneer er sprake is van verbroken banden binnen een familie, is het voor te stellen dat u uw geld, woning en andere kostbare spullen niet volgens de wet wil nalaten aan uw nabestaanden. Handig om dan uw wensen vast te laten leggen in een testament. Wat zet u daar bijvoorbeeld in?

  • u wilt u geld nalaten aan een goed doel
  • In een testament regelt u bedrijfsopvolging
  • u geeft juist aan wie u niets wilt nalaten
  • u benoemt iemand die de erfenis regelt, de executeur
  • in het testament geeft u aan wie welke onroerende goederen of geldbedragen krijgt

Wat kost een testament?

Er bestaat geen vast tarief voor een testament. Dat is jammer, want de tarieven lopen nogal uiteen. Wist u dat u als koppel niet samen één testament kunt aanvragen? U moet beiden een testament aanvragen. Dit heeft invloed op de uiteindelijke kosten. Een paar honderd euro bent u zo kwijt. Het is de investering waard omdat u met een testament fiscaal voordeel kunt behalen, onder andere op de erfbelasting. Tegenwoordig kunt u ook online een testament afsluiten. Een ander voordeel is dat u zelf bepaalt wie iets wel of juist niet krijgt.

Zelf een testament maken

Een testament moet u opmaken bij een notaris. U mag zelf wel een aantal dingen op papier zetten, maar dat heeft niet dezelfde wettige waarde als een echt testament. U stelt dan een codicil op. Dat moet handgeschreven en ondertekend zijn met een vermelde datum. U kunt daarin exact aangeven welke spullen voor wie bestemd zijn. Het codicil is niet wettig om een executeur aan te wijzen of geld en onroerend goed toe te wijzen in een codicil. Dat moet echt via de notaris.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.