Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Hoe betrekt u familie bij de organisatie van de uitvaart?

In de meeste gevallen is familie nauw betrokken bij de organisatie van een afscheid. Dat is nooit de hele familie, dat wordt onoverzichtelijk. De familieleden die het dichtst bij de overledene staan, zullen de meeste taken op zich nemen. Meestal is één persoon samen met de uitvaartondernemer aanspreekpunt voor de hele familie en de vrienden. Maar hoe betrekt u nu zoveel mogelijk familieleden bij de organisatie van de begrafenis of crematie?

Familie organiseert de begrafenis of crematie

Familie en vrienden zijn vaak bereid de handen uit de mouwen te steken om een mooie uitvaart te regelen. Hoe groter de familie is, hoe meer mensen een specifiek talent voor iets hebben. Er moeten veel praktische zaken geregeld worden. Daarvoor is enig inzicht in de persoonlijke papieren nodig. Goed om dat aan één persoon over te laten. Daarnaast kunnen andere familieleden bijvoorbeeld de kaart ontwerpen, clubleden en collega’s op de hoogte brengen van het overlijden, de bloemen bestellen of ophalen maar ook heel simpele zaken verzorgen; een lunch of kopje thee.

Het komt vaak voor dat familieleden juist helemaal niet betrokken worden bij een uitvaart. Helaas zijn er in veel families onenigheden en ruzies.

Hoe betrek ik kinderen bij een uitvaart?

Een uitvaart is voor volwassenen al een heel bijzondere ervaring. Er komt veel emotie bij kijken. Er moet ook veel geregeld worden. En het moet in één keer goed. Bij kinderen heeft een begrafenis of een crematie helemaal veel impact. Naast dat zij afscheid van een dierbare moeten nemen en dat niet altijd goed begrijpen, zien zij ook veel verdriet van ouders, oma’s en opa’s en van broertjes of zusjes. Allemaal emoties in een waterval van tranen. Voor de verwerking van het gemis is het voor kinderen belangrijk om hen te betrekken bij de organisatie van de uitvaart voor zover dat mogelijk is. Elk kind gaat anders om met verlies en verdriet. De kinderen kunnen de kist schilderen, kaarsjes aansteken of tijdens de dienst een gedichtje opzeggen. Na de dienst zijn het oplaten van ballonnen of het blazen van bellen een luchtig en speels laatste afscheid.

Geen familie betrokken bij de uitvaart

Hoe spijtig ook, veel mensen die overlijden hebben geen directe familie of hebben familie die niet betrokken willen zijn bij de uitvaart. Zij willen of kunnen bijvoorbeeld de kosten niet voor hun rekening nemen. De gemeente betaalt in die gevallen in eerste instantie voor de uitvaart. De kosten worden later uit de erfenis betaald als dat kan. Lukt dat niet, dan verhaalt de gemeente de kosten op bloed- en aanverwanten. Wanneer de familie wel betrokken wil zijn bij de uitvaart maar niets te maken wil hebben met de schulden van de overledene, kunnen zij een verklaring tekenen bij de notaris. Dat heet een beneficiaire aanvaarding van de nalatenschap.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.