Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Een grafsteenverzekering, wat is dat?

Een grafsteenverzekering of grafsteenpolis zorgt voor de dekking van kosten na schade aan de grafsteen of het grafmonument door bijvoorbeeld diefstal, vandalisme of storm. De grafsteenverzekering is er niet voor om de kosten van de aankoop van de grafsteen te dekken. De kosten van de aanschaf van het grafmonument vallen onder de uitvaartverzekering mét dekking voor deze kosten.

Is een grafsteenverzekering verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een grafsteenpolis af te sluiten. Helaas blijkt het tegenwoordig geen overbodige luxe te zijn. Vroeger waren begraafplaatsen heilig, daar golden vaste normen en waarden. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Meer en meer begraafplaatsen worden bezocht door mensen die grafstenen vernielen of zelfs stelen. De grafsteenverzekering betaalt in geval van beschadiging en diefstal de kosten. De emotionele kosten kunnen helaas niet worden goedgemaakt.
Een andere oorzaak van schade aan de grafsteen is de storm. De afweging om wel of niet voor een grafsteenverzekering te kiezen is aan u. In aantallen is schade en diefstal aan grafmonumenten klein, maar wanneer het u gebeurt, is het toch een onverwachte schadepost. Hebt u voldoende eigen middelen om een eventuele schade te betalen? Dan kunt u overwegen om geen verzekering af te sluiten.

Voor welke grafsteen kiest u?

De grafsteenverzekering wordt bijna altijd afgesloten door nabestaanden na een overlijden. Dat is een verschil tussen een uitvaart- en grafsteenverzekering. De overledene heeft vaak zelf tijdens leven voor een uitvaartverzekering gekozen. De keuze voor een grafmonument is in de meeste gevallen aan de nabestaanden, tenzij u uw wensen daarover heeft besproken of vastgelegd. De keuze is ook afhankelijk van het budget.

Een grafsteenverzekering; waar let u op?

Voordat u een dergelijke verzekering afsluit is het verstandig een aantal vragen te beantwoorden;

  • Vallen alle grafmonumenten onder de vergoeding?
  • Wordt schade en diefstal aan accessoires van dat grafmonument ook vergoed?
  • Zijn er nog kleine lettertjes die u goed moet lezen?
  • Wat is precies de vergoeding en hoe wordt deze uitbetaald?

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.