Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Geen geld voor de uitvaart

Wanneer een persoon overlijdt moet volgens de Wet op de lijkbezorging (Wlb) een uitvaart worden geregeld. Hier zijn de nodige kosten mee gemoeid. In de meeste gevallen worden deze kosten (gedeeltelijk) vergoed via de uitvaartverzekering. De kosten kunnen ook door bijvoorbeeld nabestaanden worden betaald uit eigen vermogen of een erfenis. Helaas komt het ook voor dat de overledene geen nabestaanden heeft of dat zij door een verbroken relatie niet voor de uitvaart van de overledene willen of kunnen zorgen. Zeker wanneer er geen uitvaartverzekering is afgesloten en er ook geen geld beschikbaar is, ontstaat een lastige situatie.

Gemeentelijke begrafenis

Wanneer geen nabestaanden of betrokkenen bekend zijn of wanneer deze wel bekend zijn maar niet voor de uitvaart willen zorgen, wordt een sobere uitvaart door de gemeente geregeld en betaald. De Wet op de lijkbezorging, artikel 21, verplicht de gemeente deze zorg op zich te nemen. De overledene wordt begraven in een algemeen graf met korte grafrechten. De kosten van deze uitvaart worden, wanneer mogelijk en soms pas na jaren, in rekening gebracht bij nabestaanden tot in de derde graad. Nabestaanden zijn wettelijk verplicht zorg te dragen voor deze kosten. De gemeente wijst een uitvaartondernemer aan om de daadwerkelijke uitvaart te regelen.

Wet Bijzondere Bijstand

Wanneer de nabestaanden bekend zijn maar er geen financiële middelen zijn om de uitvaart te betalen, kunnen nabestaanden met een uitkering via de Sociale Dienst een beroep doen om de gemeente. Via de Wet Bijzondere Bijstand kunnen zij een bedrag lenen. Dit bedrag wordt direct uitbetaald aan de uitvaartondernemer. Het geleende bedrag moet ook terugbetaald worden.

Decidee helpt u graag

Ook in deze bijzondere omstandigheid kunt u zelf kiezen voor een uitvaartverzorger. In overleg met u is een sobere maar fijne uitvaart zeker mogelijk. Wanneer u vragen hebt over dit onderwerp, geven wij u graag alle informatie. U kunt ons te allen tijde bellen op het telefoonnummer 085-1304822.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.