Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Een komend overlijden bespreken met je familie

Hoe vertelt u iemand dat u doodgaat? Dit is vast één van de moeilijkste gesprekken die u in uw leven gaat houden. En juist wanneer u een diagnose hebt gehad waarin wordt aangegeven dat u moet gaan nadenken over uw overlijden is dit onderwerp, uw eigen afscheid, moeilijk. Dus waarom niet al tijdens leven en in volle gezondheid nadenken over uw eigen uitvaart en hoe u wilt dat deze eruit ziet?

Een komend overlijden bespreken met familie

U kunt ervoor kiezen om slecht nieuws direct te bespreken met wie u maar wilt. Dat kan familie zijn, maar ook een goede vriend, een collega of een vertrouwenspersoon zoals een huisarts of een pastor. Als het maar iemand is waarbij u zich vertrouwd voelt. Kies zelf uw plek en uw tijd, dit is uw verhaal.

Wanneer u direct uw familie en omgeving vertelt wat u is overkomen, geeft u hen de tijd om vragen te stellen of iets uit te spreken. Zij kunnen u in uw verdriet en onzekerheid bijstaan. Ook zij hebben tijd nodig om de aankondiging van uw overlijden een plekje te geven.

Waarom is praten over doodgaan noodzakelijk?

Praten over doodgaan maakt het doodgaan mogelijk minder beladen en angstig, zeker wanneer u een kring van geliefden om u heen hebt. Hoe maakt u uw uitvaartwensen bespreekbaar?

  • Wacht u niet te lang met het bespreken van uw afscheidswensen. Hoe eerder u bespreekt wat u overkomt, hoe makkelijker u het bespreekt. Wanneer de dood nog ver weg lijkt, kunt u belangrijke keuzes misschien nét iets makkelijker maken.
  • Kondig het aan. Zo geeft u uw naasten de tijd om te wennen aan het idee dat u afscheid van hen moet nemen.
  • Wanneer en waar kondigt u nu zulk nieuws aan? Kies een mooie, vertrouwde plek en een voor u bijzondere dag bijvoorbeeld. Hiermee maakt u gelijk de eerste herinnering aan uw leven. Wanneer u denkt dat uw omgeving liever op een ander moment of plaats willen zijn, overweeg dat in elk geval.

Afscheid nemen doe je samen

Wanneer uw nabestaanden niet direct enthousiast zijn over uw uitvaartwensen, geef hen even de tijd om de informatie een plaats te geven. Een kleine uitleg over uw keuzes zorgt vaak al voor veel begrip. De keuze voor een wade bijvoorbeeld, kan voor jonge kinderen een beetje spannend zijn. Of de keuze voor een natuurbegraafplaats in plaats van een gewone begraafplaats. Wanneer mensen meer weten van een natuurbegraafplaats, begrijpen zij uw keuze ook beter. Luistert u ook naar hun mening en wensen. Zo neem je samen afscheid van uw leven.

Uitvaartwensenboekje

Veel uitvaartondernemers hebben een (digitaal) wensenboekje gemaakt. Hierin stellen zij u en uw nabestaanden praktische vragen over hoe uw uitvaart eruit moet zien. Er staat vaak ook hele bruikbare en laagdrempelige tips in om de uitvaart persoonlijk, uniek en waardig vorm te geven.

Denk daarbij aan de keuze voor een kist of een wade, eigen vervoer of een loopkoets of een prachtige afscheidslocatie waar u niet aan gedacht had. Het geeft ook een gevoel van rust dat al uw wensen vastleggen. Uw nabestaanden hoeven zich daarover geen zorgen meer te maken.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.