Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Dementie en een waardige uitvaart

Dementie verandert het leven en het gedrag van mensen ingrijpend. Niet alleen dat van de patiënt zelf, maar ook dat van de mensen om hen heen. Een overlijden van een ouder, partner of kind met dementie in de directe kring van nabestaanden is een uitvaart onder extra lastige omstandigheden. De nabestaanden hebben vaak geen ervaring met de combinatie dementie en uitvaart. Laat je een demente moeder afscheid nemen van haar man? Is het mogelijk om een demente persoon mee te nemen naar een afscheidsviering? En op welke manier kan ze afscheid nemen van de overledene? Vragen die regelmatig aan uitvaartondernemers worden gesteld.

Wie is er dood?

Binnen de uitvaartzorg worden trainingen gegeven om uitvaartondernemers voor te bereiden op een uitvaart met in de directe omgeving een persoon met dementie. Die omstandigheden vraagt om kennis van dementie en zorgvuldigheid in het begeleiden van een dementievriendelijk afscheidsweek en een dementievriendelijke uitvaart. Wanneer demente mensen niet op hun manier afscheid kunnen nemen, voelt een overlijden als een dubbel verlies. Verdrietig en verwarrend.

Dementievriendelijke uitvaart- en rouwbegeleiders

Tijdens een uitvaart hebt u als nabestaanden niet alleen te maken met de uitvaartondernemer zelf. Rondom de afscheidsweek en tijdens de uiteindelijke begrafenis of uitvaart spelen meer begeleiders een rol. Ook deze groep van uitvaart- en rouwbegeleiders zijn tegenwoordig meer en meer opgeleid om van een uitvaart een dementievriendelijke uitvaart te maken.

Alzheimer Nederland

In samenwerking met Alzheimer Nederland is een training ontwikkeld die inmiddels is bekroond met het etiket ‘Samen dementievriendelijk’. Als u iemand die dementeert niet betrekt bij de uitvaart van een dierbare, kan dat volgens artsen negatief gedrag versterken. Ze kunnen agressief, opstandig of teruggetrokken zijn. Dat kan onverwerkte rouw zijn.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.