Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

De voordelen om een testament op te stellen

Wanneer u in het bezit bent van grote geldbedragen en onroerend goed is het verstandig om vast te leggen wie wat krijgt. Ook wanneer u een eigen onderneming hebt, is het raadzaam vast te laten leggen wie u opvolgt na uw overlijden. U mag vanaf 16 jaar een testament laten opstellen, mits u handelingsbekwaam bent.

Het grootste voordeel van een testament

U bepaalt zelf aan wie u welke spullen of welk vermogen nalaat. Dat is het grootste voordeel van een testament. Het is daarom belangrijk om bij gezond leven een testament op te stellen. U kunt dit tussentijds altijd aanpassen, de wetten veranderen namelijk ook constant. Als u niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap heeft, geeft een testament duidelijkheid over wie uw dierbare spullen krijgt. Dat voorkomt discussies onder de nabestaanden.

Een ander voordeel is dat u kunt besparen op de erfbelasting met een testament.

Erfbelasting voorkomen met een testament

Stel, u hebt een kostbaar huis en niet veel spaargeld. Als u overlijdt, moet uw partner afrekenen met de fiscus. Zonder veel eigen geld is dat een financieel lastige situatie. Met een testament kunt u aangeven dat uw kinderen na het overlijden van uw partner de erfbelasting pas hoeven af te rekenen. Dat is niet altijd voordeliger, de fiscus berekent in dat geval mogelijk een hoger bedrag. Het is dus maatwerk. Een goed gesprek met de notaris geeft u meer inzicht in uw situatie.

Nog 5 voordelen van een testament

  • u wilt u geld nalaten aan een goed doel
  • In een testament regelt u bedrijfsopvolging
  • u geeft juist aan wie u niets wilt nalaten
  • u benoemt iemand die de erfenis regelt, de executeur
  • in het testament geeft u aan wie welke onroerende goederen of geldbedragen krijgt

Dementie en een testament of erfenis

Personen vanaf 16 jaar en handelingsbekwaam kunnen een testament laten opstellen. Wat nu als u niet meer in staat bent om een testament te laten opstellen? De notaris beslist of u in staat bent een testament te laten maken. Hij kan om een second opinion vragen bij zijn collega. De uitslag kan negatief zijn. Een testament dat eerder is opgesteld, dus voordat iemand dement werd, blijft geldig. Dit geeft aan dat het van groot belang en rust kan zijn om in goede gezondheid een testament op te stellen. Daarnaast, u kunt ook onverwacht komen te overlijden. Fijn als alles maar duidelijk is voor uw nabestaanden.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.