Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Een crematie zonder verzekering. Hoe regelt u dat?

Een uitvaartverzekering voor een crematie is niet verplicht in Nederland. Daardoor sluit niet iedereen een uitvaartverzekering af. Wanneer de overledene niet is verzekerd kan dat grote financiële gevolgen hebben voor de nabestaanden. De crematie moet toch betaald worden, wie gaat dat doen?
Een voordeel van een uitvaartverzekering is dat de kosten van de uitvaart direct betaald kunnen worden, uw nabestaanden hoeven niets voor te schieten. Een verzekerd bedrag kan ook in één keer worden uitgekeerd.

Wat als een overledene niet verzekerd is?

Het verschilt per unieke geval wat er gebeurt als de overledene geen uitvaartverzekering heeft voor een crematie of begrafenis. U hebt geen uitvaartverzekering, geeft dat veel problemen? Nee, dat hoeft geen probleem te zijn. Ook zonder begrafenisverzekering kunt een waardige crematie regelen. U kunt wellicht de crematie betalen uit een erfenis of een. Hoe fijn is het wanneer u uw nabestaanden kunt ontzorgen door voldoende geld ter beschikking te hebben?

Sparen voor uw begrafenis

U bent niet verplicht om een begrafenisverzekering af te sluiten. U kunt er ook voor kiezen om te sparen voor uw crematie, de goedkoopste vorm van afscheid nemen. Begraven is momenteel duurder dan cremeren. Het is wel belangrijk dat u dat geld ook echt apart zet. Een gemiddelde crematie kost al snel €7.500 volgens de Consumentenbond. Een risico van sparen voor uw begrafenis of crematie, is dat wanneer u eerder dan verwacht komt te overlijden, u wellicht nog niet voldoende hebt gespaard. Uw nabestaanden zijn dan verantwoordelijk voor de kosten. Dit risico loopt u niet met een begrafenisverzekering. Geeft u ook bij de bank aan welke nabestaanden over dat geld mogen beslissen als u overlijdt. Dat scheelt een hoop tijd en voorschieten.

Niet verzekerd voor uw crematie?

Veel mensen zijn niet verzekerd voor een crematie of begrafenis, omdat ze niet willen stilstaan bij hun dood. Het is ook een lastig onderwerp om over na te denken, laat staan om over te spreken met familie, een uitvaartverzekeraar of een uitvaartondernemer. Toch is het beter om hierover bij leven en welzijn gesprekken over aan te gaan. Uw nabestaanden komen dan niet helemaal voor verrassingen te staan.
Uw persoonlijke wensen en uw budget bepalen hoe uw crematie er uit komt te zien. Samen met de invulling die uw nabestaanden aan uw uitvaart geven. Hoe dan ook, in alle gevallen komen zij voor kosten te staan, ook als u niet verzekerd bent voor uw uitvaart.

Geen nabestaanden en geen uitvaartverzekering? Wie betaalt de uitvaart?

Wanneer er geen nabestaanden bekend zijn en wanneer er geen begrafenisverzekering is afgesloten, komt de gemeente in actie. Bij een afscheid zonder verzekering, erfenis of boedel wordt er door de gemeente een sobere crematie geregeld en betaald. In artikel 21 van de wet op lijkbezorging wordt de gemeente verplicht deze taak op zich te nemen. De totale kosten worden, wanneer mogelijk en soms pas na meerdere jaren, in rekening gebracht bij nabestaanden. Familie is in dit geval wettelijk verplicht om deze kosten op zich te nemen.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.