Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Lees meer

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Informatie voor elke stap

Stap 1: Oriënteren op overlijden

Codicil en Wilsbeschikking

Naast het opstellen van een testament hebt u ook de mogelijkheid om een wilsbeschikking of codicil achter te laten. Een wilsbeschikking is een document waarin uw laatste wensen en voorkeuren staan. Hiermee geeft u, zonder of naast een testament, uw wensen aan voor na uw overlijden. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven hoe uw uitvaart eruit moet zien en wie bepaalde bezittingen krijgt na het overlijden. U kunt hierin ook aangeven welke medische behandelingen u wel en niet wilt ondergaan. In een wilsbeschikking zet u tevens op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. Bijvoorbeeld geen reanimatie bij een hartstilstand. U kunt hierin ook opschrijven dat u bij ondraaglijk lijden euthanasie wilt. Het maakt niet uit of u uw wensen typt of met de hand opschrijft. In vergelijking met een testament bent u bij het opstellen van een wilsbeschikking niet afhankelijk van een notaris en de kosten die bij die vastlegging komen kijken. Een wilsbeschikking kost niets.

Uw uitvaart, uw wilsbeschikking

Goed om te weten; in uw wilsbeschikking kunt u uitvoerig aangeven hoe ú wilt dat uw uitvaart eruit moet komen te zien. U bent hiermee regisseur van uw eigen afscheid. Er zijn geen vaste regels hoe u uw wensen moet opschrijven. Schrijf wel duidelijk op wat u wilt, zodat er geen twijfel over bestaat. Zet in de wilbeschikking altijd uw voornamen en achternaam voluit. Het is ook nodig dat u het document ondertekent en de datum vermeldt. Tussendoor aanpassen is mogelijk. Op tijd aangeven welke wensen u hebt is heel belangrijk en geeft u en uw nabestaanden rust. U ontzorgt hiermee ook uw nabestaanden. In uw verklaring kunt u ook een persoonlijke vertegenwoordiger aanwijzen. Dit hoeft u niet pas te doen wanneer uw levenseinde nadert, maar kunt u juist doen wanneer u nog in een heel andere fase van uw leven bent. Ook via Decidee is het nu eenvoudig om uw wilsbeschikking op te stellen en veilig op te slaan in een digitale kluis. Klik op onderstaande button voor meer informatie.

Leg uw uitvaartwensen vast

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.